Home Ads

2019. április 5., péntek

Határsáv - @Lilyana_Red


Határsáv

Fülszöveg
Liza és Carnita békefenntartók egy olyan helyen és időben, amikor mindennél jobban szükség van rájuk. Miután társukat (is) elrabolják kénytelenek lesznek maguk megoldást keresni az egyre aggasztóbb probléma kezelésére.

Jörgen egyszerű baristaként dolgozik a város egyik népszerű kávézójában, ébenfekete haja, tintakék szemei és titokzatos félmosolya bárkit bevonz - azonban mindez csupán egy jól sikerült álca eredménye. Valójában olyan dolgok elől menekül, amelyek képesek lennének ismét megölni."






Értékelés
Borító
Nagyon tetszetős, egyedi megszerkesztett, és rajzolt borítót látunk, nem egy egyszerű fotót használt az író hozzá. Egyedül a szövegek, a cím és író neve miatt nem kapta meg a maximális pontszámot, amiket érdemes lenne kiemelni, hogy sokkal látványosabbak, olvashatóbbak legyenek.

Fülszöveg
Tökéletes. Minden szükséges információ szerepel benne. Bemutatja a főbb szereplőket, a történet fő irányvonalait, tudjuk mire számíthatunk mikor belelapozunk a történetbe.

Helyesírás
Abszolút remek, néhány elütést, vessző hiányt leszámítva, tényleg tökéletes a helyesírás. Úgy érzem ezek az apróbb véletlenek még egy gyors átolvasással kiküszöbölhetők, de igazán nem szerepel benne annyi, hogy ezért kevesebb pontot érdemelt volna. A pábeszédek központozásai is teljesen jók, még az általunk nagyon hiányolt gondolatjelet is használja, amit wattpadon szinte senki nem szokott.

Fogalmazás
Az első, ami igazán szembetűnő volt, hogy a legelső fejezet két első bekezdése narrációnak tűnik, míg végül kiderül, hogy valójában egyes szám első személyben látjuk az eseményeket Lisanne szemszögéből. A következő fejezet pedig meglepő módon, már Jörgen oldalát mutatja be, de itt egyesszám harmadik személyben ír az alkotó. Kommentben találtam is rá magyarázatot mi szerint a fiú szemszöge igazi érzelmi hullámvasút lenne. Olvastam minden fejezetet, abszolút értem mire gondolt az író, meg is értem a döntését. Kíváncsi vagyok, hosszú távon milyen hatása lesz így a történetnek.
Összeségében szép munka, az író szofisztikáltan fogalmaz, okosan használja a kifejezéseket, szépen fokozza a hangulatot. Időnként van egy-két képzavar, mint például a "hát a középig érő haja gyanúsan csillogva terült el", érdemes, majd még egyszer átfutni ezeket a pontokat is megfigyelve, mert könnyen kizökkenthetik az olvasót, de ezek nem gyakoriak.
Amikre szeretném felhívni a figyelmet, inkább már az előadásmód, és fogalmazás kettősét alkotják, így lentebb fogok kitérni erre a részre is.

Történet
Részletgazdagon kidolgozott fantasy világba csöppenünk. Egyértelmű, hogy az alkotó már régóta tervezi, alkotgatja ezt a világot, szobrászkodik vele. A bemutatott részletek jól átgondolt, szövevényes történelemről, és hierarchiai kialakításról árulkodnak.
Kifejezetten tetszik, hogy Lisanne és Jörgen szemszögén át követhetjük végig az eseményeket, és már a második fejezetben egyértelműsíti az író, hogy a két szál összefut nem is olyan sokára. A szereplők élnek, jól kidolgozottak, szándékosan nem is néztem rá a karakterlapokra az első részletben, szerettem volna a történetből megismerni őket. Én is az a típus vagyok, aki a történet során szeret megismerkedni a szereplőkkel, és ha kellően megkedveltem őket, szívesebben olvasok róluk részletesebb leírást, előzmény történeteket, vagy részletezést is. Kifejezetten tetszik, hogy igen különbözőek, és ez nem csak a származásukra vagy a rangjukra igaz, hanem személyiségjegyeik is mind külön típusba sorolhatók, lehet ütköztetni a nézőpontokat, és az életszemléletüket.
Az első fejezeten sajnos igen nehezen jutottam túl, a másik a kettő már gördülékenyen ment. Leginkább Jörgen és Selyem közti jelenet hajnalban, mikor Szibülla is csatlakozik a fiúkhoz, illetve a harmadik fejezetnél a Kopi házában történők sikerültek igazán jól.
A párbeszédek élvezetesek, a szereplők reakciója hiteles, ez egy igazán magával ragadó összetett történetnek ígérkezik, bár még csak három fejezett került publikálásra, de tisztességes regény hosszúságúak.

Előadásmód
Kicsit összetett és komplikált a helyzet ebben a tekintetben, ugyanis az első fejezetben még igen kusza az információközlés, távoli narrációból közelítünk az elmúlt történésein át a jelen pillanat felé, míg végül jövőbeni terveknél kötünk ki, és csak ezt követően indul be a cselekmény. Ami kissé nehezíti a gördülékeny olvasást az a sok információ, és a világismeret hiánya. Lassan adagolja a tényeket az író. Mikor neki kezdtem még nem tudtam pontosan elképzelni milyen fantasy világban járunk, mert nem ismertem a helyszínt, a technikai fejlettségi szintet, és ez kicsit megzavarta az összképeket. Mindez természetesen a harmadik fejezet végére teljesen rendeződött, de ahhoz elég sokat kellett haladni a történettel, hogy kiderüljön milyen világot is kell látnom magam előtt, mert egy lombházban kezdődik az első jelenet, egy őserdő közepén.
Ezen kívül ott vannak még a pozíciók, foglalkozások, különféle fajok akiknek kapcsolatai, hova tartozása és törvénybe iktatott legális szabadsága is különböző. Sok kifejezést zúdít ránk az alkotó az első részben, ami nem kerül részletesebben kifejtésre.
Úgy érzem, ha kevesebb információt kapnánk első körben, és kicsit rendezettebbek lennének a fogalmak már átláthatóbb lenne, vagy az is sokat jelentene, ha minden számunkra még ismeretlen fogalomra kicsit részletesebben térne ki az alkotó, így olvasóként lehetőségünk van megismerkedni a világgal is. Az első fejezet gördülékenysége rengeteget számít, aki túl is jut egy borítón és fülszövegen, az első fejezettel találkozik, és sokan váltanak egy másik kötetre, ha úgy érzik nem tudnak bele helyezkedni azonnal és könnyen a világba. Ezért az érthető előadás az első fejezettől kezdve fontos.
A második fejezetben kifejezetten élveztem, ahogy össze érnek a szálak, ahogy összekapcsolódik a két történet szál, és külön értékeltem, hogy ez ilyen gyorsan megtörténik és nem kell fejezeteket várnunk a közvetlen érintkezésre. Komolyan a második és harmadik fejezet igazán élvezetesre sikerült, onnantól sokkal szebben gördült előre minden információ.
Kellő alapossággal kerülnek bemutatásra Jörgen, Selyem és Szibülla szerepei, személyisége, a harmadik részletben pedig részletesebb betekintést nyerhetünk a fél lények helyzetébe, Kopi házába, valamint Lisanne múltjába is.

Összeségében, ütős történetnek ígérkezik, és egy az íróhoz passzoló bétával, akár kiadási minőségi tornászható alkotás lesz belőle.
Izgatottan várom a folytatását. Szép munka!


A 2019. áprilisi versenyen elért pontszámai:
Borító: 9 pont
Fülszöveg: 10 pont
Helyesírás: 10 pont
Fogalmazás: 8 pont
Történet: 9 pont
Előadás mód: 8 pont
Összpontszám: 54 pont
A kritikát írta és pontozta: Mila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *