Home Ads

2019. május 31., péntek

Érzéki Receptek - @autumn0classic


Érzéki Receptek (Határozatlan Ideig Szünetel)
Fülszöveg

"Mindenki az éves Provancei Szakácsversenyre készül. A chefek összegyűjtik legjobb receptjeiket, hogy brillírozhassanak, és megmutassák mit tudnak.A versenynek idén tétje is van: egy Michelin csillag, a chefek álma. Az igazi elismerés.De két chefnek másról szól a verseny. Egymás legyőzéséről. A múltról, ami sebeket hagyott.Lina Dumon és Rafael Blanc zűrös, szenvedélyes kapcsolata felelevenedik a verseny alatt. A gyűlölet amit egymás iránt éreznek, egészen kezdő szakács korukig nyúlik vissza. Az egykori álompár most egy kanál levesben megtudná folytani a másikat. De vajon mennyi választja el a gyűlöletet a szerelemtől?"


Értékelés


A történet fő szereplője Lina Dumon és Rafael Blanc, akiknek zűrösen lezárult kapcsolata most újra kivirágozni látszik. A két séf egy főzőversenyen méri össze a tudását, miközben a páros újra egymásba bolondul. A kérdés csak az, hogy meddig tart majd a frissen fellobbant románc?

Borító

A borító képe tökéletes választás, de hiányoltam róla a szerkesztést, valami kiegészítő keretet, látvány elemet. A cím nehezen olvasható, szinte elbújik a kép aljában, míg az író nem is került feltüntetésre rajta.

Fülszöveg

Nagyon érzékletes lett, remek figyelemfelkeltő, szépen felvezeti a várható eseményeket. Viszont azt szeretném kiemelni, hogy Michelin-csillaggal séfet nem illetnek, kizárólag az étterem neve mellett kerül ki jelzésként a kalauzban, de még csak nem is egy díj, amit át lehetne venni. Ezt a részét érdemes lenne javítani.

A másik pont, amit hiányoltam innen az a 18+ jelzés, mert sem a fülszövegben, sem a beállítások között nem került jelölésre, hogy kifejezetten pikáns, erotikus jeleneteket tartalmaz a történet, sőt az első tíz fejezetben sokkal inkább ezek szerepeltek túlnyomó részt.

Helyesírás

Többnyire rendben van, viszont akadnak benne elütések, rosszul, vagy ki nem helyezett vesszők, rossz központozás, amiket érdemes ellenőrizni. Viszonylag gyakori a három pontos lezárása a gondolatmeneteknek, ezeket érdemes ritkítani. Egy rövid ellenőrzéssel a fenti hibák gyorsan javíthatóak, a fejezetek viszonylag tömörek, így könnyen kiszúrható minden elírás.

Fogalmazás

A legszembetűnőbb, amivel találkoztam azok a gyakori szóismétlések. A történet E/1-ben íródik, a két főszereplő meglehetősen érzékletesen fogalmaz, igen kevés a leírás rész, mind e mellett olyan nagyon rövidek a fejezetek, hogy nem is jut rájuk idő, mellettük pörög a történet. Sokszor nagyon tömören fogalmaz, kevés az összetett mondat, kifejezetten az érzelmekre, szenvedélyre építkezik, mégsem kalandozik el bennük az író, a jelenetek néha talán túlságosan is lényegre törőek.

Történet

Az első tíz fejezetet volt alkalmam elolvasni, mindezekből kiderült Lina és Rafael múltja, egymáshoz való viszonyuk, és némileg a személyiségükbe is betekintést nyerhettünk. A verseny első két fordulója is lezajlott, ezekről viszonylag kevés információt kapunk, a történet sokkal inkább a főszereplők újonnan kialakuló kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.

Ami számomra nagyon kérdéses, hogy korábban Rafael miért csalta meg Linát? Hiszen, ha most ilyen jól működik közöttük a kémia és a férfi ennyire odáig van a nő külsejéért, akkor nyilván ez régen sem volt másként. De felmerül a kérdés, hogy akkor miért csalta meg? Ezt fontos lenne megindokolni a Rafael egyik fejezetében, ahol ezen elmélkedik.

Az események gyorsan követik egymást, a verseny, az évődések, az ágy jelenetek. A szereplők meglehetősen szókimondóak, a jelenetek tömörek.

Előadásmód

Amint már fentiek során is említettem, meglehetősen rövid fejezetekkel dolgozik az író, mellette igencsak pörögnek az események.
Mindegyik rész egy dalszöveggel kezdődik, szerintem érdemes lenne alattuk feltüntetni az előadót és a címet, mert nem feltétlenül ismeri fel minden olvasó pusztán a szövegből a dalokat.
A fejezetekben kevés a leírás rész, sokkal inkább az önmonológok, és dialógusok vezetik a történetet. Az eseményeket a szereplők felváltva mesélik el, igen eltökéltek, céltudatos személyiségükből érződik kettejük közti hasonlóság.

Összeségében, nagyon könnyed szórakoztatást nyújtó történet, amit ajánlok azoknak, akik szeretik a rövid, de érzéki sztorikat.




A 2019. június versenyen elért pontszámai

Borító: 5 pont
Fülszöveg: 9 pont
Helyesírás: 8 pont
Fogalmazás: 8 pont
Történet: 7 pont
Előadás mód: 8 pont
Összpontszám: 45 pont

A kritikát írta és pontozta: Mila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *