Home Ads

2019. május 31., péntek

utálom a nevemet klub - @vaniliashabcsokxx


utálom a nevemet klub
Fülszöveg

"- miért neveztek el a szüleim egy véreskezű, pszichopata római császárról?
- eddig azt hittem antlantáról neveztek el csak elírták. most meg kiderült, hogy egy ókori bigét is így hívtak.
- tényleg? most tényleg? ki az aki marijuanának nevezi el elsőszülött lányát?
- a szüleim hardcore trónok harca rajongók. eddig oké, de nem kell a gyerekük életét megkeseríteni vele. az életemből még minimum három évet jojen targaryen néven kell leélnem."




Értékelés

A történet ötletét @sabrinaspellman adta.

Egy igen humoros történet, amiben kizárólag olyan személyek szerepelnek, akik különleges nevekkel áldottak meg a szüleik. Mindez igencsak megkavarta e néhány fiatal életét.

Borító

Egységesen szürkeárnyalatos hatást kelt, és az expozíció meglehetősen világos. Én szívesen látnám még rajta a többi szereplőt is, illetve, amit biztosan feltüntetnék az-az író és az ötletadó neve.
A címet magyarra fordítanám, ahogy a wattpadon is szerepel, egyébként remek választás, lényegre törő, egyértelműbb már nem is lehetne.

Fülszöveg

Odateszi magát, a szereplők egy-egy mondatával remekül felcsigázza az olvasót. Amivel még kiegészíteném, hogy az adott karakter nevét feltüntetném a saját idézete felett, hogy még szembetűnőbb legyen kinek a szavait olvashatjuk.
Fontos lenne még beilleszteni egy rövid leírást, milyen cselekmény szálakra számíthatunk a történet során.

Helyesírás

Összeségében nagyon szép a helyesírás, az egyetlen, ami feltűnik, hogy az író a fülszövegben, a fejezet címeknél és az első fejezetben egyáltalán nem használ nagy kezdőbetűt a mondatok elején, így a központozás sem megfelelő a legtöbb helyen. Biztos vagyok benne, hogy szándékosan kerülte a használatukat, és úgy sejtem ennek a szereplőhöz Marijuanahoz lehet köze. Bár ebben nem vagyok biztos. A második fejezetben ugyanis Atlanta esetében ez furcsaság nem fordult elő.

Ettől függetlenül szerintem érdemes lenne javítani, vagy érzékeltetni, hogy mindannyian naplót írnak, úgy már sokkal inkább el tudom képzelni, hogy ennyire sajátossá tesszi az író a történet stilisztikáját.

Ellenben a fülszöveget, és fejezet címeket ebben az esetben is javítanám.

A helyesírás ettől eltekintve nagyon ügyes, csak elvétve találtam a két fejezetben elütést, vagy vessző hibát.

Fogalmazás

Eddig két szereplő szemszögén át olvasható a mű. A két lány személyisége némileg hasonló, erős határozott jellemnek tűnnek, és épp így is fogalmaznak. A monológok szépek, viszont leírás rész alig akad, ezt időnként hiányoltam, de összességében ügyes munka.
Egy-két ragozási hibát találtam, vagy nem odaillő szófordulatot, mint a:
"...sebességgel haladott át..."
Illetve szóismétlések fordultak elő, de ezek gyorsan javíthatóak.

Történet és előadásmód

Az alap ötlet nagyon szórakoztató, a szereplők igazi egyéniségeknek tűnnek már csak néhány párbeszédből is, épp ezért biztosan remek konfrontációk, dialógusok fognak kikerekedni mindebből. Marijuana, és Atalante hátterét már szépen bemutatta az alkotó, nyertünk egy kis betekintést családtagjaikkal való kapcsolatukra, és a világszemléletüket is megismerkedtünk.
Kevesen tudnak ilyen szép karakterbemutatót készíteni már a legelején, láthatóan átgondolt, sokszínű személyiségekkel van dolgunk.
Őszintén nagyon ígéretes a kezdés, ám még mindösszesen csak két fejezetet olvashattam belőle, így nehéz átfogó véleményt alkotni. Egyelőre abban sem vagyok biztos a fejezeteket hány szereplő szemszögén át olvashatom majd, de nagyon kíváncsian várom a folytatást.
Még az érdekelne, hogy mi lesz a történet fő szála, mert egyelőre a szereplőkön kívül nem sok derült ki a várható eseményekről.

Összeségében, eredeti ötlet, ígéretes karakterekkel, remek felvezetéssel. Őszintén nagyon várom a folytatást!




A 2019. júniusi versenyen elért pontszámai

Borító: 6 pont
Fülszöveg: 9 pont
Helyesírás: 9 pont
Fogalmazás: 8 pont
Történet: 10 pont
Előadás mód: 9 pont
Összpontszám: 51 pont

A kritikát írta és pontozta: Mila




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *