Home Ads

2019. július 5., péntek

Az örökség továbbadódik - @HenriettaBarna

Fülszöveg

Heniko egy sokrétű tehetség, akit az élet a Kaleido színpadra sodor. A társulat kezdetben nehezen fogadja, ám főhősünk nem az a lány, aki ettől zavarba jönne. Igen hamar elnyeri a többiek szimpátiáját, és elkezdi rögös útját a sztárrá válás felé. Rengeteg fordulat, ármány, szerelem és sok látványos előadás bontakozik majd ki a történet sorai között. Vajon Heniko méltó Sora örökségére? Vagy más örökség az, ami várja? A történet folyamán majd kiderül.


Értékelés

82 fejezet
Ongoing
KaleidoStar fanfiction

A történet a Kaleido színpadon játszódik, Sora Naegino halálát követően. A történet elég drámaian indul, de felbukkan egy új csillag Heniko személyében, aki meglepően hasonlít Sorára. A társulat kezdetben nehezen fogadja újdonsült csillagát, de a lány erős jellemének hála Heniko Madcap gőzerővel tör át az akadályokon.

A borító szépen megszerkesztett, a főszereplőkről láthatunk képet, remek az elrendezés, egyedül a cím nehezen olvasható, e miatt kapott kilenc pontot.

A fülszöveg szépen összefoglalja, mire számíthatunk a fanfictiontől és kíváncsiságot felkeltő kérdéseivel ráhangolja az olvasóst a történetre. Remekül összerakott szöveg, ezért is kapott rá maximális pontszámot.

A helyesírás szerintem teljesen rendben van. A mondat végi írásjelek a helyükön vannak, a vesszők sem ugrálnak összevissza, a párbeszéd külalakját is helyesen használja. A legtöbb írónak ez egy igen sarkalatos pont, és gyakran a párbeszédekben vétenek sok hibát. Azért kapott csak nyolc pontot, mert akadnak elgépelések, rossz ragozások, mintha nem olvasta volna újra elégszer az író. Továbbá - bár ez már inkább a fogalmazás része - rengeteg a szóismétlés.

Gyakori fogalmazási baki a szinonima használatának hiánya, bár láthatóan az alkotó igyekszik választékos fogalmazásra, de időnként olyan, mintha nem gondolná át a mondatszerkesztést. Teljeség igénye nélkül ilyenekre gondolok: „Útmutatást kellene mutatnom nekik.", „Továbbá további bejelentéseim lesznek!", „Ám hangulata hirtelen lehangolódott." Ezen kívül vannak képzavarok is, mikor nem megfelelően fejezi ki magát az alkotó, mint a „Bár őt nem kellett bíztatni a gondolkodásra.". Ilyen és ehhez hasonló hibák elkerülhetők újra olvasással, amit célszerű a leírt szöveg után némi szünetet tartva, friss aggyal megtenni, akár egy kiadós alvás után, ébredéskor, mert ezeket a bakikat hamar ki lehet szúrni. Kizárólag az ilyen és ehhez hasonló hibákért kapott csak hét pontot az író, de mindez gyorsan javítható, egy kis oda figyeléssel.

A karakterek tekintetében, úgy érzem Henikot sikerült nagyon kedvelhetővé varázsolnia az írónak, bár abból a szempontból, hogy hihetetlen hasonlóak Sorával, úgy éreztem kicsit biztonsági játékot játszik az alkotó. Minden meg van főszereplőnkben, ami Sorában is meg volt, bár igaz talán Heniko még nála is vehemensebb, de nem értettem miért volt szükség lecserélni Sorát egy új idegen szereplőre, csak hogy ugyanannak az életútnak tegye ki a lányt, mint az anime főszereplőjét. Másfelől az író karakterhűen igyekszik ábrázolni az animében is megjelent szereplőket, az újonnan beemelt alakok igen változatosak és szimpatikusak. Igaz árnyoldala is akad a dolognak, például nem mindig értettem az ellenfelek motivációját. Pontosabban értettem, de úgy éreztem nem elég árnyalt a jellemük. Azokat, akiket alapból szeretne megkedveltetni velünk az író, sokkal összetettebb személyekké váltak, pedig szerintem egy ellenfelet is legalább olyan bonyolult és szerethető személyé érdemes alkotni, hogy az olvasóból ne csak a puszta ellenszenvet váltsa ki, ha megjelenik.

A történet rejtélyes és fordulatos, szépen görgeti előre a cselekményt és, hogy ne írjak le előre semmilyen poént, inkább nem is fejteném ki alaposabban a dolgot. A párbeszédek az elején időnként erőltetettek, de ez a történet előre haladtával sokat javult. A történet sokszor nem túl realisztikus, de ez persze megint egy elég megosztó dolog.

Összességében a nagyon élveztem az olvasást, lekötötte a figyelmem tetszettek a fordulatok, bár bőven akadnak benne klisék, de az előadás mód sokat javít rajtuk. Eltekintve attól, hogy az amatőr írók egyik fő hibáját elkövette azzal, hogy olyan új főszereplőt alkotott, ami szinte tökéletes másolata az eredeti kedvencünknek, szerintem remek fanfiction a maga kategóriájában. Számomra tökéletesen élvezhető kikapcsolódást nyújtott és némi javítgatás után, bátran ajánlanám kezdő fanfiction íróknak is.

Nagyon várom a folytatást!

Olvasd a történetet wattpadon!


A 2019. januári versenyen elért pontszámai:

Borító: 9 pont
Fülszöveg: 10 pont
Helyesírás: 8 pont
Fogalmazás: 7 pont
Történet: 8 pont
Előadás mód: 8 pont

Összesen: 50 pont

A kritikát írta és pontozta: Mila 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *