Home Ads

2019. július 12., péntek

The night when we break our rules - @ghostgirl182

Fülszöveg

Én csak egy egyszerűnek mondható éjszakát akartam a barátaimmal. Megünnepelni a diplománkat és berúgni, majd másnap siránkozni, hogy miért ittam annyit. Na jó nem, én inni sem akartam, csak elmenni és vigyázni rájuk. Persze ők maguk sem hitték el, hogy én bármikor az ivásra vetemednék, de beleegyeztek, hogy együtt töltjük az éjszakát.
Én, aki világ életemben, még csak hírből sem ismertem a lázadó természetet, összeakadtam valakivel, aki az arany fürtjeivel lila ködöt bocsájtott az agyamra és magával vitte a szívem egy apró darabját. 
Josh sem úgy tervezte, hogy koloncot kap a nyakába, az utolsó nyugodt estéjén, de végül is remélem nem bánta meg az együtt töltött időt. Mert akármilyen rövid, és eseménydús volt, mindketten tudtuk, hogy vége lesz egyszer, és nem számít majd, hogy mi mit tudunk tenni az idő múlása ellen.

Értékelés

Ongoing, 6 fejezet+prológus

Borító

A történet lényege szempontjából véleményem szerint nem a legelőnyösebb, hiszen egy eget rengetően fontos buliról van szó, a kép pedig egy fényes nappal ácsorgó alakot ábrázol. Célszerűbb lenne a cselekményekhez, vagy a történet központi eleméhez kapcsolni a borítót is.
Valamint az ajánlás szócska alatt begépelt pár sor sem a legideálisabb, mert a kis betűméret miatt nem lászik. Ráadásul fekete betűszínnel van írva, ami miatt csak mégjobban elveszik.

Fülszöveg

Ennél a pontnál szeretnék kitérni magára a címre is. Ha jól értelmezem, az író azt szerette volna angolul a könyv címének, hogy: Az éjszaka, amikor megszegjük a szabályainkat. Vagy valami hasonló. A legnagyobb probléma, hogy ez a cím ebben a formájában helytelen. Ilyen esetekben múlt időt használunk, vagyis: The night when we broke our rules, vagy pedig a határozott névelőt határozatlanra cseréljük, és akkor maradhat az ige első alakja: One night when we break our rules (egy éjszaka, amikor megszegjük a szabályainkat).
Áttérve a fülszövegre, a történetet tökéletesen bemutatja és nem csalódunk amikor elkezdjük olvasni a könyvet, mert a fülszöveg alapján pont ilyesmire számítottunk. Jól megfogalmazott, tartalmazza, amit tartalmaznia kell, megteremti a kellő hangulatot és kedvet az olvasásához.

Helyesírás

Elírásokkal csak elvétve találkoztam, egy-kettő egy fejezetben. Amit viszont fontosnak tartok megemlíteni, az a párbeszédek helyesírása, ami majdnem minden helyen hibádzik. Ha a szereplőnk mondandója után kommentárt fűzünk, és ez a kommentár valamiféle cselekvés, akkor a mondandó végén nincs pont. A felkiáltó- és kérdőjelet azonban minden esetben ki kell tennünk a mondat végére.

Fogalmazás

Igazán szép, meglehetősen választékosan fogalmaz az író, gyönyörű, kerek mondatokkal, közben pedig néhány helyen mégis megőrizte a hétköznapi és egyszerű fogalmazásmódot. Elmondható még, hogy nagyszerű egyensúlyban vannak a leíró részek és a párbeszédek. A leírások gyönyörűen festenek hangulatot, belátást engednek a főszereplőnk, Emma gondolataiba is a buli alatt, valamint segítenek könnyebben elképzelhetővé tenni a leírt szituációkat.

Történet

Ha nagyon kötekedni szeretnék, akkor mondhatnám, hogy nem egyedi az alapötlet, mert ezt már legalább száz másik ember is leírta, de nem ugyanilyen formában. Ez a mű eddig a legigényesebb változat, amit olvastam egy buliról és egy találkozásról egyaránt.
A történet in medias res kezdődik, vagyis bele a közepébe. Előbb végigkövethetjük Emma, és a legjobb barátnője Kayla készülődését a buliba, majd innen szépen lassan a buliban töltött órákat, Emma és Josh találkozását, a kettesben eltöltött perceiket és a megszegett szabályaikat.
Számomra igazán furcsa volt, hogy egy kissé ferde éjszakán találkoznak a főszereplőink, és máris megbíznak egymásban, felettébb el tudják engedni magukat a másik társaságában és még jól is érzik magukat. Ha a történet megőrizné a realitást, akkor ez biztosan nem így lenne megírva, de nem tudhatjuk az író szándékát.
Igazán részletesen mutatja be az éjszakát, és a történéseket, semmit sem bíz a képzeletre. A szereplők megszólalásai életszerűek, szépen bontakoznak ki tulajdonságaik a történet során.

Előadásmód

Igazán szórakoztató, azt hiszem nem hazudok, ha azt mondom, hogy az elejétől kezdve megragadja, a továbbiakban pedig fenntartja a figyelmet. Jómagam szinte faltam a részeket. Kíváncsi voltam, hogy egy éjszaka alatt mi minden történik még Joshsal és Emmával. Remélem a további részekből még több minden ki fog derülni, és talán még abba is nyerhetünk bepillantást, hogy a két főszereplőnk tartja-e még a kapcsolatot az ominózus éjszaka után.

Összességében egy jól kidolgozott történetet olvashatunk megfűszerezve egy kis humorral és tele izgalommal. Ajánlanám bárkinek, aki szeretne egy eseménydús történetet olvasni és egy kicsit megfeledkezni a világról, miközben ezt olvassa. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Olvasd a történetet wattpadon!



A 2019. májusi versenyen elért pontszámai:

Borító: 8 pont
Fülszöveg: 10 pont
Helyesírás: 8 pont
Fogalmazás: 10 pont
Történet: 8 pont
Előadásmód: 10 pont

Összpontszám: 54 pont

A kritikát írta és pontozta: Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *