Home Ads

2019. július 12., péntek

Kliséji románcok - @NoHeGa

Fülszöveg

Mary Sue Smith egy átlagos lány egy átlagos amerikai iskolában. Egészen addig, míg édesapját el nem küldik kiemelt fizetéssel Magyarországra, azon belül is Budapestre dolgozni, a frissen megalapított új leányvállalat igazgatójaként. Édesanyja természetesen kapva kap a lehetőségen, hogy hazaköltözhessen, hiszen már hiányolta a tipikus ételeket, és amerikában nem lehet finom pacalpörköltet főzni, hozzávalók hiányában.
Mary Sue nagy szerencséje, hogy eleve két nyelven tanult meg beszélni magyar édesanyja miatt. Így történhetett meg, hogy bekerült egy átlagos magyar középiskolába, pontosabban a Szent Jónás Gimnáziumba, ahol továbbra is kétballábas, szemüveges könyvmolyként készül belemerülni az irodalom szépségeibe, lehetőleg nem felgyújtva a könyvtárat. Ő maga sem érti, miért is vetett rá szemet egyszerre a suli Szőke Hercege, a jóképű, nők álma, élsportoló és dúsgazdag Bíboros Jusztin, és az iskola fenegyereke, Szürke Krisztián, akit a lány gyűlöl, a sors mégis mindig egymás útjába sodorja őket. 

A három nagyszerű író, Noah Flickerman (Bíboros Jusztin), Barna Henrietta Babett (Szürke Krisztián) és Bíró-Kóti Krisztina (Mary Sue Smith) összefogott, hogy megalkossa ezt a csodálatos remekművet, amely minden nemében páratlan és egyedülálló történet lesz a világon! Bármiféle hasonlóság a valósággal bizonyosan NEM a véletlen műve! 

Értékelés

Könyvünk története Mary Sue Smith életét mutatja be, valamint annak a változásait. A történet első ránézésre ugyanúgy indul, mint bármelyik másik agyoncsépelt klisé. Második ránézésre és olvasásra, azonban felmerült bennem, hogy az iromány valójában egy paródiakönyvnek készült-e. Több tényező is erősítette bennem ezt a sejtést, mégpedig a három főszereplő, név szerint: a suli Szőke Hercege, Bíboros Jusztin (zárójelben nem tudom megállni, hogy ne írjam le: ezen név olvasásakor hangosan felnevettem), az iskola fenegyereke, Szürke Krisztián, aki nevének eredetére csak később jöttem rá, és maga Mary Sue Smith, a kétbalkezes szemüveges könyvmoly. Mary Sue eddig Amerikában lakott, és ott is járt iskolába, ámde amikor édesanyja lehetőséget kap Magyarországon dolgozni, hirtelen fogja magát a család és azonnal ide is költöznek. A lány teljesen ismeretlen iskolába kezd el járni, ahol az iskola két legismertebb fiúja fel is figyel rá.

A könyv borítója egyszerű, szép, szerelmes hangulatot kelt, bár nekem eddig még nem sikerült rájönnöm, hogy kiket is ábrázol. Illetve a könyvből nem derült ki. A cím olvashatóan van feltüntetve, és elég modern elrendezésű, ami mindenképpen jó pont.

Attól tartok a fülszövegnél egy kissé túlzásba estek az írók. Egyszerre rengeteg információ birtokába jutunk, amit nehéz megemészteni, még mielőtt bele is kezdenénk a könyvbe magába. Igaz, ismertet mindent, amit tudnunk kell a könyv olvasásakor, azonban ezeket a tudnivalókat a felére lehetett volna csökkenteni, és szépen, fokozatosan belevinni őket a történetbe egyesével. A kevesebb néha több alapon.

Helyesírását illetően a könyv rendben van. Hibákkal alig-alig találkozni, elütéseket pedig egyáltalán nem láttam. Néhány egybe- és különírással vannak problémák, de ezek sem vészesek. Nem zökkentik ki az olvasót az olvasásból, csupán keresve lehet őket megtalálni.

Fogalmazása modern, a szóhasználatán is látszik, hogy fiatalok írják. Hétköznapi szóhasználata megragadja az olvasó figyelmét, és kissé könnyebben értelmezhetővé válik számára a könyv.

A történet alapötlete klisés. Az írók azonban mégis kissé egyedivé varázsolják a történetszálat azzal, hogy poénokkal színesítik a leírtakat. A könyv három szemszögből íródik, mindhárom író egy-egy szemszögnek van megfeleltetve. A cselekményszál ugyan nem annyira lapos, hiszen mindegyik szemszögben egy másik szereplő érzelmeit élhetjük át és bekukkanthatunk a nézőpontja mögé, de ez még mindig nem változtat a tényen, miszerint az alapötlet elcsépelt.

A könyv alapjában véve egy humoros, mondhatni ironikus iromány, ami mindenkit meg tud mosolyogtatni. Bárkinek ajánlom, aki szeretne olvasni egy több szemszögből készülő könyvet, és tisztában van a mai trendekkel, mert az hiszem ennek a könyvnek ez egy elengedhetetlen kelléke.

(Megjegyezném, hogy bármiféle félreértelmezés miatt, rossz felfogás miatt elnézést kérek. Elég nehéz volt értelmeznem ezt a művet, és nem is vagyok benne száz százalékig biztos, hogy ez egyáltalán sikerült-e. Sikerült-e megértenem, hogy az írók ebben a könyvben mit akarnak megörökíteni, kifejezni.)

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Kövesd a történet hivatalos facebook oldalát: katt ide!




A 2019-es februári versenyen elért pontszámai:

Borító: 9 pont
Fülszöveg: 8 pont
Helyesírás: 9 pont
Fogalmazás: 9 pont
Történet: 7 pont
Előadásmód: 9 pont

Összesen: 51 pont

A kritikát írta és pontozta: Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *