Home Ads

2019. július 12., péntek

Love in Naples - @sak2005

Fülszöveg

"ᴀɴɴʏɪʀᴀ ᴊó ᴠᴏʟᴛ ᴇɢʏüᴛᴛ, 
ᴅᴇ ᴍᴏsᴛ ʙúᴄsúᴛ ᴋᴇʟʟ ᴠᴇɴɴüɴᴋ. 
ɴᴇ íɢéʀᴅ, ʜᴏɢʏ íʀɴɪ ғᴏɢsᴢ, 
És íɢéʀᴅ ᴍᴇɢ, ʜᴏɢʏ ᴇᴍʟéᴋᴇᴢɴɪ ғᴏɢsᴢ ʀáɴᴋ, 
ᴍᴇʀᴛ ᴀᴢ ᴇɴʏéᴍ ᴠᴏʟᴛáʟ ᴀ ɴʏáʀʀᴀ, 
ᴍᴏsᴛ ᴠɪsᴢᴏɴᴛ ᴄsᴀᴋɴᴇᴍ ᴠéɢᴇ ᴠᴀɴ. 
ᴏʟʏᴀɴ, ᴍɪɴᴛʜᴀ ʜó ᴇsɴᴇ sᴢᴇᴘᴛᴇᴍʙᴇʀʙᴇɴ, 
ᴅᴇ éɴ ᴍɪɴᴅɪɢ ᴇᴍʟéᴋᴇᴢɴɪ ғᴏɢᴏᴋ. 
ᴛᴇ ᴠᴏʟᴛáʟ ᴀ ɴʏáʀɪ sᴢᴇʀᴇʟᴍᴇᴍ, 
És ᴀᴢ ɪs ᴍᴀʀᴀᴅsᴢ öʀöᴋᴋé." 

- Te ezt nem érted! Én, szeretlek bazdmeg - kiabált rám. 
- Én sajnálom-csordult ki az első könnycsepp szemem sarkából. 
- Gondoltam-fordult meg, majd besietett a házba.

Értékelés

A könyv borítója jól érezteti a szerelmes hangulatot, mivel egy csókolózó párt ábrázol egy hullámzó tenger partján. Szép a betűtípus, és olvasható is, de én hiányolom róla az író nevét. Szerintem érdemes lenne feltüntetni. Jól van megoldva a kép oldalain a besötétítés, mert így minden figyelem egyenesen a kép középpontjára, pontosabban a párra esik, azonban én már egy kissé zavarónak találom.

A könyvhöz írt fülszöveg eléggé rövid, és nem is tudunk meg mindent, amire a történet olvasása előtt szükségünk lehet. Állandóan azt a tényt szajkózza, hogy minden megváltozik, ami rendben van, de az olvasó egy fülszövegtől teljesen mást vár el. Jobb lenne inkább megismertetni a két főszereplőnk családi hátterét, eddigi életét és fontosabb eseményeit. A fülszöveg elolvasása után nem éreztem különösebb vágyat arra, hogy beleolvassak a könyvbe.

Ezen kívül a betűtípus, amivel írtad magát a szöveget, számomra elég nehezen olvasható el. Érdemes lenne javítani.

Ötletes, hogy készítettél a legelejére egy-egy képet a szereplőkhöz. Így könnyebb az olvasónak elképzelnie, hogyan is nézhet ki a karakter, és már nem kell akkora hangsúlyt fektetned a bemutatásukra. Másrészről pedig hátrány is lehet, mivel vannak olyan olvasók, akik szeretik saját maguk elképzelni, formára szabni a könyvben szereplő karaktereket.

A külalakot illetően egy tipp, hogy a fejezetek címét ne számmal, hanem betűvel írd ki, mert így irodalmilag szebben néz ki a történeted.

Az üzenetes képek, egyáltalán nem számítanak hátránynak, főleg egy ilyen interneten írt könyvnél, de hogyha azt szeretnéd, hogy a történeted hasonlítson egy kézzel fogható nyomtatott könyvhöz, akkor ilyeneket ne tegyél bele.

Vannak helyesírási hibák a könyvben. Néhány helyen hiányoznak a vesszők, és rossz helyen vannak a mondatvégi írásjelek kirakva. Bizonyos helyeken elmaradt a szavak toldalékolása például egy-egy -ban hiányzik a szó végéről. Azt hiszem ezek a hibák elkerülhetőek egy béta segítségével, esetleg többszöri átolvasással.

A fogalmazást illetően annyit tudnék tanácsolni, hogy próbálj meg egy kicsit hosszabb mondatokat fűzni, ne ragadj le a rövid mondatoknál, használj vesszőket.

A történet alapötlet nem túl egyedi, mivel elég sok ilyen történet született már, és létezik a wattpaden. Ennek ellenére nagyon jól kitaláltad a fiatalok tulajdonságait, ugyanis hasonlítanak a mai tinédzserekre, ezért az olvasók könnyebben tudnak azonosulni velük.

A legelső, úgymond bemutatkozó részben a főszereplő szemszögéből nyersen megtudunk minden információt róla, és a családjáról. Jobb lenne ezt elkerülni, és inkább fokozatosan belevinni a tudnivalókat róla, és a családjáról egyaránt a történetbe. El lehet már kezdeni ezt közvetlenül a fülszövegben, de ne essünk túlzásokba.

Ezen kívül kicsit furának találom, hogy miután Jace megmentette Rebecat, már egyből közös programra hívja. Illetve, még csak pár órája ismerik egymást, de máris be akarja mutatni a barátainak. Jobban figyeljünk a történet realitására, elvégre a mai világban játszódik, és az olvasók is jobban szeretik a könyveket, amelyeknek van valóságalapjuk.

Egy kicsit gyorsan halad a történet, használhatnál több leíró részt, hogy ne csak gyorsan átszaladj a történteken, hanem egy kicsit a szereplők érzelmeit is belevidd a fejezetekbe.

A hétköznapias fogalmazás egyrészről jó, mert ezáltal könnyebb a történet nyelvezete, így gyorsabban is haladunk az olvasásával. Sőt, ha mondhatom így, egy pár helyen még szlenget is használtál, ami még jobban érezteti, hogy milyen korosztálynak szól ez a könyv elsősorban. Másrészről pedig az inkább költőies és szép megfogalmazású könyvek olvasóit ezzel el lehet üldözni.

Semmiképp se hagyd abba az írást, mert fejlődhetsz, és ettől már csak jobb lehetsz!


A 2019-es februári versenyen elért pontszámai:

Borító: 7 pont
Fülszöveg: 6 pont
Helyesírás: 5 pont
Fogalmazás: 7 pont
Történet: 6 pont
Előadásmód: 8 pont

Összesen: 39 pont

A kritikát írta és pontozta: Petra

+

Amint láttátok nemrég kerestünk véleményezőket. Tesztként Luca Love in Naples-t választotta, így bónuszként hozzádobnám. Több szem, többet lát. :)

Borító, cím

Egyszerű, letisztult. Nem mondom, hogy száz borító közül megakadna a szemem rajta, de a történet könnyed, nyári hangulatát remekül átadja az olvasónak már az első pillanattól kezdve. A cím sem kifejezetten figyelemfelkeltő. Szerelem Nápolyban=Love in Naples. Külön keretet ad a könyvnek a karakterekről készített aesthetic-ek, és részek feletti kis képekhez készített kollázsok, amiknek a szépséget látva hasonlóan kidolgozott részekre vártam.

Fülszöveg

Különleges betűstílusban íródott, ez szép, olvasható is, bár belátásom szerint a kevesebb néha több. Ha valami ténylegesen jó, ahhoz nem kell giccs, mert nem az fogja meg az olvasót, hanem amit tartalmaz. A szöveg maga klisés. Egyszerű kérdések a szerelemről, ezt látván akár könnyedén tovább is tudtam volna lapozni egy másik könyvre, olyannyira nem keltette fel az érdeklődésem.

Alapötlet, szereplők

Családi nyaralás az olasz paradicsomban, váratlan szerelem. Egy olyan téma, amiből nem csak egy van a világon, de mégsem kifejezetten elcsépelt. A szereplők mégis unalmasak. A nevekben nincs fantázia (Rebeca, Daniel, Camille...). De az egyszerű nevek mögé nem látunk be. Alig ismerjük meg a karaktereket alig tudjuk egy-egy jelzőnél többet róluk. A főszereplő lány olykor idegesítő, vannak unszimpatikus megszólalásai, de persze mindenki mással tud azonosulni. Nekem néha túl sok, hogy a lány egyszerűen maga a tökély, ez pedig nem reális. Hibáiért ember az ember, egy sztereotip személlyel nehéz azonosulni, miközben azon filózok, én miért nem tudok csak úgy zsigerből szörfözni, miért nem lesz szerelmes belém egy olasz félisten fiú. Jace az a srác, akibe rögtön szerelmes lesz mindenki, de valószínűleg ő neki sincs élő párja a világon. :( A találkozásukkal együtt, bennük sincs semmi realitás. Persze, ez egy könyv, bármi megtörténhet benne, mégis kicsit átverve éreztem magam az olvasása közben, és a lelkem azért esedezett, hogy én is elájuljak nyáron a szörflecke közben, bár az olasz szörfös hullámok létezésében is sajnos kételkedem.

Írásmód, cselekmény, helyesírás

Mint említettem, arra vártam, hogy a kollázsokhoz és a mutatós külsőhöz hasonló lesz az írásmód, de sajnos ebben csalódnom kellett. Az író túlságosan gyorsan halad a cselekménnyel, vannak események, amik egész jelentősek lehetnének (pl. városnézés), amiben elhangozhatnának vicces párbeszédek, megtudhatnánk valamit a lány múltjáról, de ezek csak egy-egy fejezetben vannak letudva. Helyesírást tekintve, vannak benne hibák, amiket akár egy egyszerű átolvasással ki lehetne küszöbölni, ezzel pedig sokkal kellemesebbé tenné az olvasást. Annyira nem gyakoriak és súlyosak, bár néha azért mégis szemet szúrnak. Hiányoznak belőle a szép leírások, pedig hát mit lehetne gyönyörűen leírni, ha nem egy olasz vidéket? Az olasz emberek, az olasz utcák, a tengerpart, ezek mind olyan dolgok, amik leírásért kiáltoznak. Lány érzelmeire is kíváncsi volnék, de alig ismerni meg őket. Az író láthatóan fejlődik az írásban, az első, és a jelenlegi utolsó rész közt látható a különbség.

A történet még nincs lezárva, bármi megtörténhet, ezért hát kíváncsi leszek mit hoz ki belőle majd az írónő, várom a folytatást. Addig is #teamJace. ❤️

Ha a Luca pontozott volna, ilyen pontokat kaptál volna: (Ezek a pontok nem lesznek beleszámolva!)

Borító: 8 pont.
Fülszöveg: 6 pont.
Helyesírás: 6 pont.
Fogalmazás: 6 pont.
Történet: 8 pont.
Előadásmód: 7 pont.

Összpontszám: 41 pont.

A kritikát írta és pontozta: Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintások

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *